Gecertificeerde en ervaren mediator, conflictcoach en negotiator
Arbeidsmediation
We kunnen helaas niet altijd voorkomen dat de samenwerking succesvol is en blijft en kan er tussen partijen een conflict ontstaan. Conflicten kunnen hoog oplopen en zelfs leiden tot een ziekmelding of beëindiging van het dienstverband. Het is belangrijk om het conflict goed en snel op te lossen. Dit bespaart een hoop tijd, geld, energie en persoonlijk leed voor alle partijen.
Is er een conflict? Ik help jullie om het samen op te lossen. Ik ben een gecertificeerd mediator, conflictcoach en negotiator en sta geregistreerd bij het ADR internationaal register.
Het onafhankelijke wereldwijde en ISO 9001 gecertificeerde register voor professionele mediators, conflictcoaches en negotiators.
Als mediator ben ik een neutrale bemiddelaar, die onpartijdig en vakkundig de arbeidsmediation gesprekken begeleid. De gesprekken vinden plaats vanuit een persoonlijke benadering en hebben een veilige en vertrouwelijke setting. Als mediator zorg ik ervoor dat partijen de ruimte krijgen om aan te geven waar de schoen wringt, dat ze elkaar weer horen, zorgen en wensen komen op tafel en worden afgestemd. Hierbij heb ik constant oog voor de mens en de oplossing. Het is van belang dat de partijen de tijd krijgen om samen tot een acceptabele en praktische oplossing te komen. Een oplossing die goed is voor beide partijen en waarbij, na een succesvolle afronding, de samenwerking weer hervat kan worden of ieder tevreden zijn eigen weg kan inslaan. De afgelopen jaren heb ik vele partijen mogen begeleiden naar een succesvolle oplossing.
Stappen in het mediation traject
Ten eerste is het goed om te weten dat mediation altijd vrijwillig is; beëindigen kan op elk gewenst moment door elke partij. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de inhoud van alle gesprekken vertrouwelijk is.
Meest gestelde vragen
Heb ik een conflict of niet?
De beleving of er een conflict is kan verschillend zijn. Als de één echter een conflict ervaart, is er per definitie een conflict.
Hoe kan ik mij voorbereiden op mediation?
In de voorbereiding op het gesprek kan nagedacht worden over de onderwerpen die van belang zijn om te bespreken en de gewenste uitkomst van de mediation. Er kan nagedacht worden over wat er van de wederpartij nodig is om tot de gewenste uitkomst te komen.
Mag ik iemand meenemen naar de mediation?
Er is soms behoefte aan steun door een derde. Uitgangspunt bij mediation is vrijwilligheid dus deelnemers moeten het eens zijn over wie aan tafel schuift. Wanneer één van de partijen iemand mee wil nemen, zal de mediator dat met de andere partij bespreken.
Wie betaalt de mediation?
Meestal worden arbeidsmediations betaald door de werkgever. Partijen kunnen onderling ook een kostenverdeling afspreken.
Wat als mediation niet lukt?
Een mediation die niet lukt is heel vervelend, maar zeker niet voor niets geweest. Partijen weten nu precies waar de pijnpunten liggen. Mogelijk zal er alsnog een gerechtelijke procedure gevoerd moeten worden. Het is ook mogelijk dat de gesprekken op een later moment voortgezet worden. Alle informatie die tijdens de mediation besproken is, is vertrouwelijk en kan later niet gebruikt worden bij de rechter.